Masterprogram i systemvetenskap 2021/2022

- 120 HP
- Uppsala
- Campus 100%
- Utbildningsplan och studieplan
Masterprogrammet i systemvetenskap − Design av digitala praktiker − ger dig förutsättningarna att förstå digitaliseringen och att utveckla digitala praktiker. Digitala praktiker handlar om hur arbetsmetoder, beteende och aktiviteter påverkas av digitaliseringen. Masterprogrammet i systemvetenskap är en internationellt konkurrenskraftig utbildning som ger dig kunskaperna som krävs för att arbeta inom detta område eller inleda en forskarkarriär.
Om programmet
Den snabbt ökande digitaliseringen av samhället innebär stora förändringar för individer, organisationer och samhället överlag. Följaktligen måste framtida utexaminerade vara förberedda på dessa utmaningar. Masterprogrammet i systemvetenskap utrustar dig med den expertis i ledning och utveckling av digitala praktiker som du behöver. Programmet lär dig det väsentliga om hur arbete utförs i en modern, digital omgivning.
Du kommer att läsa kurser om digitalisering, infrastruktur och fördjupad systemutveckling där du lär dig hur system och applikationer samverkar med individer och grupper i olika sammanhang. Du kommer också att utmanas med kurser om big data och maskininlärning. Målet är att du ska bemästra hur system utvecklas i team på basis av både kunders och slutanvändares behov och du kommer att öva på att tillämpa vetenskapliga metoder för att lösa praktiska problem.
Huvudpunkter:
- utveckla expertis i ledning av systemutvecklingsprocessen,
- lära dig att utveckla komplexa informationssystem som bygger på kunders och slutanvändares behov, samt
- förstå organisationens behov av system och systemutveckling.
Studentprofil
Du har en stark grund inom informationssystem eller datavetenskap och förstår att en helhetsbild av informationssystem innefattar såväl användare och organisationer som teknologi. Du är intresserad av digitaliseringen och hur den kommer att påverka individer, organisationer och samhälle. Du kanske redan är intresserad av något särskilt område som påverkas av informationssystem. Du har eventuellt en del praktisk arbetserfarenhet efter din kandidatexamen.
Engelskan är inget problem för dig. Du kan och vill uttrycka dina tankar både muntligt och skriftligt. Du vill bidra till andras inlärning och ta del av deras erfarenheter och kunskap. Du förstår att arbete med informationssystem kräver att man kan kommunicera med och presentera för slutanvändare och specialister inom andra områden. Du vill ha en utbildning som också låter dig öva och finslipa din presentationsförmåga och tillämpa dina kunskaper i praktiken. Du vill få erfarenhet av att jobba i grupper med internationell sammansättning och få träffa studenter från många olika håll i världen.
Du har förmågan att kritiskt analysera problem och reflektera över dessa, och vill bli kreativ och innovativ för att komma på egna lösningar till problem. Du trivs med problemlösning och arbete i grupp, och din nyfikenhet gör att du söker djupare förståelse och inte bara ytlig kunskap.
En framtida doktorsavhandling är något som du kanske har övervägt och du skulle värdesätta ett tillfälle att komma i närmare kontakt med den senaste forskningen inom området. Men att jobba direkt efter studierna är också något som du har tänkt på.
Närliggande program:
Human-Computer Interaction
Computer Science
Concurrency and Parallel Programming
Sino-Swedish Master, Computer Science - Software Engineering
Embedded Systems
Digital Media and Society
International Business
Examen
Programmet leder till en filosofie masterexamen (Master of Social Science, 120 credits) med informationssystem som huvudområde. Efter ett års studier finns det möjlighet att ta ut en filosofie magisterexamen (Master of Social Science, 60 credits).
Upplägg
Programmet bygger på tre huvudsakliga teman:
- komplexa informationssystem (i kurser som behandlar digital infrastruktur, mjukvaruutveckling, maskininlärning och big data)
- systemutvecklingsprocesser (i kurser som behandlar systemutveckling och agila utvecklingsmetoder), samt
- organisatoriska sammanhang av informationssystem och systemutveckling (i kurser som behandlar digitalisering, digitala praktiker och affärsvärde av IT).
Under din tredje termin kommer du att lära dig om artificiell intelligens och maskininlärning, inklusive etiska och samhälleliga implikationer. Du kommer också att läsa en kurs om affärsvärde av digital teknologi och hur den kan användas strategiskt i organisationer. Under din sista termin kommer du att få tillämpa dina kunskaper genom att skriva en masteruppsats i informationssystem.
Programmet bygger på integrerade forskningsmetoder, det vill säga i varje kurs kommer du att få lära dig en vetenskaplig metod och få tillämpa den för att lösa praktiska problem. Du kommer också att kontinuerligt finslipa dina kunskaper i skriftlig och muntlig vetenskaplig kommunikation. Du kommer med andra ord att lära dig hur ett strukturerat, vetenskapligt angreppssätt kan vara dig till nytta i ditt arbetsliv, oberoende om du väljer praktiskt arbete eller forskning i framtiden.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för kurser inom programmet.
Om undervisningen
Programmet ges i Uppsala. Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner, laborationer och seminarier. Alla kurser ges på engelska. Mer praktiskt inriktad undervisning är laborationer samt handledning av inlämningsuppgifter och uppsats.
Examination av kurser sker i form av skriftliga prov, seminarier och inlämningsuppgifter. På avklarade kurser ges betyget Godkänd eller Väl godkänd.
Karriär
Efter utbildningen kan du arbeta i många olika slags yrken med anknytning till IT-området, nationellt och internationellt. Intresset för IT-området ökar även inom områden som miljö, turism, hållbar utveckling och transport.
Yrkesbenämningar är till exempel:
- systemutvecklare
- systemvetare
- projektledare
- IT-chef
- IT-konsult
- systemarkitekt
- testledare
- spelutvecklare
- applikationsutvecklare
- programmerare
- webbutvecklare
- databasdesigner
- IT-strateg
- verksamhetsutvecklare
- IT-pedagog
- forskare
Utbildningen ger behörighet till forskarutbildning i informationssystem.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd karriäraktiviteter och boka individuella vägledningssamtal. Läs mer om UU Karriär.
Behörighet och anmälan
Masterprogram i systemvetenskap
120 HP
HT21 - 100 % - Campus
Studieort: Uppsala
Sista anmälningsdatum: 2021-04-15
Anmälningskod: UU-P2213 Anmälan
Undervisningsspråk: Engelska
Behörighet:
Kandidatexamen om 180 hp med 90 hp i informationssystem eller data- och systemvetenskap eller motsvarande.
Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6 (med en svensk kandidatexamen uppfyller du kravet på engelska)
Urval: Högskolepoäng (max 285 hp)
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första terminen: 60000 kr
Total studieavgift: 240000 kr
Kontakt och mer info
Kontakt
Institutionen för informatik och media
Ekonomikum (plan 3) Kyrkogårdsgatan 10
Box 513, 751 20 UPPSALA
018-471 1011 018-471 1010
www.uu.se/utbildning