Hur påverkar skärmar och digitalisering våra sociala liv – intervju i UNT

2019-08-13

Uppsala Nya Tidning (UNT) intervjuar forskaren Lina Eklund om hur skärmar och digitalisering påverkar våra sociala liv. Det finns både positiva och negativa aspekter, säger Eklund i UNTs artikel ”Skärmen gör oss både sociala och otillgängliga”.

Utdrag ur artikeln:

Hur socialt är det? Gör det digitala livet oss till enstöringar? Än så länge är det för tidigt att veta hur det påverkar oss. Det börjar komma en del forskning när det gäller generell teknikanvändning med det är framförallt på ungdomars användning. För fem till tio år sedan var forskarna oroliga för att ungdomarna bara skulle sitta hemma och spela dataspel och inte umgås på riktigt. Enlig Lina Eklund finns det inte längre mycket som tyder på att det är så.

– Vi har sett i våra studier att de som har data- och tvspel som hobby eller intresseområde blir kompisar med varandra. De som spelade mer än andra hade lika många vänner som de som inte spelade, säger hon.

Lina Eklund menar också att vi egentligen inte gör annorlunda med den nya tekniken. Det är bara nya verktyg att vara sociala med men kontexten är densamma.

Skärmen gör oss både sociala och otillgängliga”, UNT, 9 augusti 2019.

Lina Eklund är biträdande universitetslektor på institutionen för informatik och media, Uppsala universitet.