SvD: Bitcoin rusar – folk ser sig om efter alternativ

2023-03-27

Samtidigt som det skakar i finansvärlden har bitcoin rusat med nästan 70 procent sedan årsskiftet. Enligt Claire Ingram Bogusz, docent på institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet och affilierad forskare på Handelshögskolan, verkar det som allt fler behandlar bitcoin som digitalt guld: som en säkring mot turbulensen i finansiella marknader.

– Det är inte ökat förtroende för krypto, utan minskat förtroende för banksektorn, som driver utvecklingen. Att det framför allt handlar om privatpersoner är en förklaring till att det är så pass volatilt, säger Claire Ingram Bogusz i en intervju i Svenska Dagbladet (SvD).

Hon menar också att bankkrisen varit en stor orsak till förändringen.

– Länge har guld setts som en stabil tillgång när det skakar i finansvärlden, eftersom det har ett bestående värde. Man kan fråga sig om bitcoin har ett bestående värde, men det verkar vara många som tycker det, säger Ingram Bogusz.

Bitcoin rusar: folk ser sig om efter alternativ, Svenska Dagbladet Näringsliv, 23 mars 2023.

Claire Ingram Bogusz, universitetslektor vid institutionen för informatik och media på Uppsala universitet och affilierad forskare på Handelshögskolan i Stockholm.